Jak wybrać piekarnik parowy?

Piekarnik parowy to praktyczne urządzenie, które pozwala nam gotować na parze. Ma ono swój własny zbiornik wody, który podgrzewany emituje ogromne ilości pary wodnej. Zwykle taki piekarnik ma objętość około 20 – 30 litrów, co oczywiście przedkłada się na większą pojemność zbiornika i rzadsze uzupełnianie wody. Rzecz jasna, producenci oferują również piekarniki o większej pojemności, jednakże te 20-30 litrów powinno spokojnie nam wystarczyć. W takim piekarniku, możemy przyrządzać warzywa, mięsa i wszystko inne co tylko pragniemy. Trudno jednak wybrać taki piekarnik, który będzie odpowiedni, ponieważ na rynku jest ich naprawdę dużo. Jeśli poszukujemy takiego urządzenia AGD, warto zastosować się do kilku zasad:

  1. Wybierając piekarnik parowy pamiętajmy, że urządzenie to tak się tylko nazywa i nie ma nic wspólnego z prawdziwym piekarnikiem. Nie upieczemy więc w nim np. kurczaka. Najczęściej ma on dwie podstawowe funkcje czyli gotowanie na parze i rozmrażanie. Bardziej zaawansowane piekarniki posiadają funkcję dostosowywania sposobu gotowania na parze do rodzaju żywności a także emitowania pary o różnych temperaturach na różnych poziomach.
  2. Jeśli chcemy oprócz gotowania na parze również opiekać potrawy, musimy mieć już piekarnik parowy z funkcją pieczenia bądź też piekarnik tradycyjny z funkcją pary. Obydwa te urządzenia są do siebie podobne. Różnią się jedynie liczbą funkcji dla pieczenia bądź gotowania na parze.
  3. Warto przemyśleć, jak dużego piekarnika potrzebujemy. Zwykle są one oferowane pod zabudowę, co oznacza że ich wymiar musi być ściśle dostosowany do możliwości kuchni.
  4. Ważną kwestią jest zużycie prądu i uzyskiwana temperatura. Zwykle gdy piekarnik rozgrzewa się do 250 stopni Celsjusza, moc przez niego pobierana wynosi 2,5 kW. W przypadku gdy temperatura wzrasta do 350 stopni, moc ta będzie wynosić już 3 kW. Pamiętajmy, że urządzenie takie może pobierać nawet 12 A prądu, co przy standardowych instalacjach z bezpiecznikami B16 może wiązać się z ich „wybijaniem”.
  5. Wybierajmy piekarnik z tak zwanym katalizatorem, czyli urządzeniem wspierającym czyszczenie piekarnika. Dobrze jest też, gdy jego wnętrze pokryto warstwą emalii – potrawy wtedy tak nie przywierają a jego oczyszczenie jest o wiele łatwiejsze.

 

agdhome-logoAGDhome.pl to jedna z czołowych sklepów na rynku sprzętu AGD i RTV, przeglądaj i kupuj piekarniki, odkurzacze, pralki, lodówki  i wiele innych sprzętów AGD wiodących marek: Bosch, Teka, Electrolux, Zelmer i innych.

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *